Kunnen alpaca’s tegen hitte/ warmte?

Het kan in de zomer erg heet worden in Nederland. Kunnen alpaca’s met hun dikke vacht wel tegen die hitte? Alpaca’s zijn niet alleen schattige dieren; ze zijn ook heel goed aangepast aan extreme weersomstandigheden. Begrijpen hoe alpaca’s omgaan met hitte is belangrijk voor hun gezondheid. In dit artikel bespreken we hoe alpaca’s omgaan met hitte, hoe hun lichaam is aangepast aan de hitte en tips om ze gezond te houden op hete dagen.

Hoe een alpaca omgaat met hitte

Zoeken naar Schaduw en Verkoeling

Alpaca’s voelen aan als het warm gaat worden. Ze zoeken naar plekken met schaduw om te grazen en te liggen tijdens de warmte. Ook zoeken ze koel water op om te drinken. Op hele hete dagen vinden onze alpaca’s het ook heerlijk om in een zwembadje te liggen.
Of om lekker onder een koude sproeier te staan. Wil je onze alpaca’s zelf een keertje nat sproeien tijdens een hete dag? Boek dan een privébezoek aan onze boerderij.

Alpaca Lot koelt op een hete dag af in een zwembadje

Alpaca Lot in zwembadje

Verminderde Activiteit en Rustperiodes

Tijdens warme dagen doen alpaca’s het graag extra rustig aan. Dit doen ze om energie te besparen en hun lichaamstemperatuur laag te houden. Bij een bezoek aan onze alpaca’s op een hete dag zul je ze dan ook vooral zien relaxen.

Donkere alpaca ligt in de schaduw op warme dag

Cato de alpaca ligt in de schaduw

Het lichaam van een alpaca tijdens hitte

Veel zweten

Net als mensen hebben ook alpaca’s zweetklieren op hun lichaam.
Bij hoge temperaturen zweten ze veel meer dan normaal.
Zorg dan ook dat de alpaca’s altijd genoeg koel water in de buurt hebben om te drinken.

Isolerende Alpacawol

De heerlijke zachte wol van alpaca’s is super mooi. Maar ook nog eens onmisbaar tijdens de hitte. De haartjes van een alpaca zijn namelijk hol van binnen. Dit zorgt ervoor dat alpacawol enorm goed isoleert. Deze unieke eigenschap van de wol houdt de alpaca’s dus koel op hete dagen, terwijl het ze ook warm houdt tijdens de koudste nachten. Door deze laag wol kan een alpaca overleven bij temperaturen van zowel -40 graden Celsius als +40 graden Celsius. Benieuwd geworden of een alpaca ook tegen koude temperaturen kan? Lees het hier.

Deze eigenschap maakt alpacawol ook uitermate geschikt als vulling voor dekbedden. Wil je tijdens extreme temperaturen net zo comfortabel blijven als een alpaca? Dat kan! Op onze boerderij maken wij namelijk ook dekbedden en kussens van alpacawol.

Activiteiten met alpaca’s tijdens hitte

 Zoals je misschien weet organiseren wij geweldige activiteiten met onze alpaca’s. Kunnen deze dan wel doorgaan op hete dagen?

De gezondheid van de alpaca’s staat bij ons op de eerste plaats. Hierdoor kunnen sommige activiteiten bij extreem heet weer niet, of in aangepaste vorm doorgaan. Alpaca wandelingen gaan bijvoorbeeld niet door als de temperatuur hoger is dan 28 graden Celsius. Indien een activiteit niet door kan gaan wegens hitte brengen wij je hiervan op de hoogte. Ook bieden we een vervangende activiteit aan of krijg je je geld terug.

Tips om alpaca’s te beschermen tegen hitte

 In principe kunnen alpaca’s tegen warmte. Toch gaan er ieder jaar alpaca’s dood aan hittestress en oververhitting. Als alpacahouder kun je dit bijna altijd voorkomen door de juiste omgeving en zorg aan je alpaca’s te bieden. Hieronder volgen een aantal tips om je alpaca’s te beschermen tegen de hitte:

  • Zorg er altijd voor dat alpaca’s een schaduwrijke en koele plek hebben om te schuilen voor de zon
  • Zorg altijd voor genoeg koel drinkwater
  • Scheer de alpaca’s voordat het hete zomerweer aanbreekt
  • Zorg voor ventilatie als de alpaca’s binnen staan
  • Let bij hitte goed op tekenen van hittestress. Houd hierbij vooral pasgeboren cria’s goed in de gaten.

Conclusie:

Het begrijpen van hoe alpaca’s met hitte omgaan, is essentieel voor hun welzijn. Door rekening te houden met hun natuurlijke gedrag, fysiologische aanpassingen en de juiste zorg tijdens hittegolven, kun je ervoor zorgen dat deze prachtige dieren gezond en comfortabel blijven, zelfs op de warmste dagen.

Meer weten? Tijdens een van onze alpaca activiteiten vertellen we je graag alle informatie die je wilt weten over de alpaca’s!

Terug naar kennisbank