Kunnen alpaca’s bijten?

Over het algemeen staan de alpaca’s zeker niet bekend om agressief gedrag of bijten! Ze hebben juist een zachtaardig karakter en vermijden ruzie of confrontatie. Natuurlijk kunnen er wel individuele verschillen zijn in het gedrag en temperament van elk dier.

Maar dan nu het antwoord op je vraag. Kan een alpaca bijten? Dat hangt af van het geslacht en de leeftijd van de alpaca!
Over het algemeen hebben alpaca’s alleen tanden in hun onderkaak. Hierdoor kunnen ze niet gevaarlijk bijten.
Mannelijke alpaca’s ontwikkelen echter vanaf hun 2e levensjaar vecht tanden. Dit zijn twee scherpe tanden in de bovenkaak een eentje in de onderkaak.
Als een mannetjes alpaca met volgroeide vecht tanden je bijt kan dit best gevaarlijk zijn. Een vrouwelijke alpaca heeft deze tanden niet en kan dus nooit bijten.

Op onze boerderij slijpen wij de vecht tanden van de mannetjes bot, zodat ze elkaar hiermee niet kunnen verwonden.
Bij ons op de boerderij is er ook nog nooit een mens gebeten door een alpaca!

Het kan in theorie dus wel voorkomen dat alpaca’s mensen bijten. Maar: dit gedrag is vaak het gevolg van angst, stress of ongemak. Als een alpaca zich bedreigd voelt, kan hij reageren door te bijten of te spugen. Dit kan gebeuren als ze zich in een situatie bevinden waarin ze zich niet op hun gemak voelen, zoals wanneer ze worden vastgehouden op een manier die zij als bedreigend ervaren.

Wees lief!

Behandel je de alpaca’s op de juiste manier, dan zullen zij niet bijten. Respecteer hun persoonlijke ruimte en maak rustige en langzame bewegingen. Ook raden we aan om de alpaca’s al op jonge leeftijd aan een sociale omgeving te laten wennen, zodat zij zich thuis voelen bij menselijk contact en gedrag. Zo kun je met een gerust gevoel de alpaca’s aaien en zelfs knuffelen, bijvoorbeeld tijdens een privé-bezoek.

Onze verzorgers op de alpaca boerderij weten als geen ander hoe je het beste met alpaca’s kunt omgaan en hoe je bijtgedrag kunt voorkomen. Als je van plan bent om de alpaca’s te benaderen of verzorgen, vraag dan gerust om hulp of lees eerst nog even verder in onze alpaca kennisbank!

 

Terug naar kennisbank