Waar kunnen alpaca’s niet tegen?

Alpaca’s zijn over het algemeen makkelijke dieren, die zich eenvoudig aanpassen naar hun omgeving. Er zijn enkele factoren waar alpaca’s gevoelig voor kunnen zijn. Bij onze alpaca boerderij leren we je graag nog meer over de kenmerken van alpaca’s!

Hier kan een alpaca mogelijk niet tegen:

  • We kennen de alpaca’s allemaal door hun dikke vacht. Deze vacht beschermt hen tegen koude temperaturen, maar ze kunnen daardoor gevoelig zijn voor extreme hitte. Ze kunnen daardoor oververhit raken, vooral als ze niet voldoende schaduw, koel water en ventilatie hebben. Zorg er daarom voor dat alpaca’s in een warme omgeving toegang hebben tot een koele omgeving en voldoende water.
  • Alpaca’s zijn gevoelig voor vochtige omstandigheden, met name als hun wol niet goed kan drogen. Als zij voor langere tijd blootgesteld worden aan een vochtige omgeving kan dat leiden tot huidproblemen en infecties. Het is daarom belangrijk dat het verblijf van de alpaca’s goed geventileerd wordt en dat zij beschutting hebben tegen vocht.
  • Veranderingen in voeding. Het spijsverteringssysteem van de alpaca’s is gevoelig. Daarom moeten zij geleidelijk aan veranderingen in hun voeding wennen. Plotselinge veranderingen in voedseltype of dieet kunnen daarom maag- en darmproblemen veroorzaken.
  • Tot slot kunnen alpaca’s vatbaar zijn voor parasieten, zoals teken, luizen en vormen. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken of de wol van de alpaca’s beschadigen. Zorg dus altijd voor een goede hygiëne en houd mogelijke parasieten in de gaten.

 

Wees altijd scherp op de gezondheid van de alpaca’s. Controleer of zij ergens mogelijk niet tegen kunnen en hoe zij reageren op hun omgeving! Diervriendelijkheid staat altijd voorop, bijvoorbeeld tijdens onze alpaca wandeling!

Terug naar kennisbank