Kun je een alpaca als huisdier hebben?

Ja! Het is zeker mogelijk om een alpaca als huisdier te hebben. En dat kan voor zowel jou als de alpaca’s heel fijn zijn! Wel is het belangrijk om met een aantal zaken goed rekening te houden:

Tips bij een alpaca als huisdier

  1. Ruimte: Alpaca’s hebben voldoende ruimte nodig om te grazen en te bewegen, zoals op onze Alpaca boerderij. Een grote weide is belangrijk voor hun welzijn. Een simpele achtertuin biedt dus meestal niet voldoende ruimte voor een alpaca. Een goede vuistregel is dat je 500 m2 weide nodig hebt per alpaca. Voor een mini kudde van 3 alpaca’s heb je dus minimaal 1500 m2 aan weiland nodig.
  1. Kudde: Alpaca’s zijn sociale dieren. Ze houden van gezelligheid en liefde. De alpaca’s voelen zich daarom het best in een kudde. Het is aan te raden om dus minimaal drie alpaca’s als huisdier te hebben, zodat ze gezelschap hebben en sociaal contact hebben. Hoewel alpaca’s sociaal zijn is dat vooral met andere alpaca’s. Je kan dus niet een alpaca tussen een kudde schapen of geiten zetten. Deze dieren begrijpen elkaar niet goed en de alpaca zal zich alsnog eenzaam voelen.
  2. Voeding: Alpaca’s hebben specifieke voedingsbehoeften. Belangrijk is dus dat zij vers gras, hooi, mineralenbrok en schoon water te eten en drinken krijgen. Zorg dus dat je voldoende voedselvoorziening hebt én dat je weet waar je het alpacavoer kunt krijgen.
  3. Dierenartsenzorg: Zorg dat je een dierenarts vindt die ervaring heeft met alpaca’s. Ze hebben namelijk – net als ieder huisdier – vaccinaties en periodieke gezondheidscontroles nodig.
  4. Onderhoud: Alpaca’s hebben de juiste zorg nodig. Alpaca’s moeten minstens 1 keer per jaar geschoren worden. Daarnaast zul je af en toe de nagels moeten knippen en zelfs ook de tanden moeten slijpen. Maar geen zorgen, als je een alpacascheerder inhuurt kan deze dit meestal voor je doen.
  5. Onderdak: Het is ook ten zeerste aan te raden om een overdekte plek voor je alpaca’s te maken waar ze kunnen schuilen bij regen en wind. Hier kun je in de winter ook een hooiruif voor ze neerzetten.
  6. Hekwerk en veiligheid: Voorheen was het genoeg om een hek om je weiland te zetten dat alpaca’s binnen houdt. Maar tegenwoordig heb je in sommige delen van Nederland ook een hek nodig dat wolven buiten de deur houdt. Hou hier dan ook rekening mee als je erover nadenkt om alpaca’s aan te schaffen als huisdier.

Geen tijd en ruimte voor een alpaca als huisdier, maar ben je wel dol op de dieren? Kom dan gewoon eens langs bij onze alpacaboerderij, bijvoorbeeld voor een feed & greet!

Terug naar kennisbank