Wat eten alpaca’s?

Alpaca’s hebben een dieet dat hoofdzakelijk bestaat uit vezelrijk voedsel zoals gras, hooi en ander ruwvoer. Ze zijn herkauwers en hebben een relatief laag energiebehoefte, dus het is belangrijk dat ze een voeding krijgen die rijk is aan vezels. Naast gras kunnen ze ook genieten van bepaalde soorten bladeren, twijgen en schors. Het is echter belangrijk om overvoeding en obesitas te voorkomen, dus beperk het aanbieden van krachtvoer en voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte. Ook hebben alpaca’s toegang tot vers water en kunnen ze baat hebben bij minerale supplementen om ervoor te zorgen dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Het specifieke dieet van alpaca’s kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezondheid en omgeving. Wil je nog meer te weten komen over het eetgedrag van Alpaca’s? Kom dan naar onze Feed & Greet om ze zelf te voeren onder begeleiding van alpacakenner Tijn.

Eetgedrag van een alpaca

Het eetgedrag van alpaca’s vertoont enkele interessante kenmerken. Hier zijn een paar belangrijke punten:

  1. Selectief grazen: Alpaca’s zijn selectieve grazers, wat betekent dat ze de neiging hebben om de beste delen van het gras te kiezen en minder voedzaam of verontreinigd gras vermijden. Ze kunnen zelfs onkruid en giftige planten vermijden, waardoor ze een efficiënte en gezonde voedselkeuze maken.
  2. Herkauwen: Net als andere herkauwers hebben alpaca’s een complex spijsverteringsstelsel. Ze kauwen hun voedsel grondig en slikken het vervolgens door naar de eerste maag (voormaag), waar het wordt vermengd met speeksel en vormt tot kleine balvormige massa’s, ook wel “cud” genoemd. Ze brengen deze cud naar de mond om opnieuw te kauwen en het beter te verteren voordat het verder wordt afgebroken in de rest van het spijsverteringskanaal.
  3. Vezelrijk dieet: Alpaca’s zijn aangepast aan het consumeren van vezelrijk voedsel, zoals gras en hooi. Hun spijsverteringssysteem is geoptimaliseerd voor het afbreken en benutten van voedingsstoffen uit plantaardige vezels. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende ruwvoer krijgen om hun spijsvertering gezond te houden.
  4. Waterinname: Alpaca’s hebben regelmatig toegang nodig tot vers water. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende hydrateren, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de waterbron schoon is en gemakkelijk bereikbaar voor de alpaca’s

Het is altijd belangrijk om het dieet van alpaca’s in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze een uitgebalanceerd en voedzaam dieet krijgen om hun gezondheid en welzijn te bevorderen. Op onze alpaca boerderij besteden we veel aandacht aan het eetgedrag van onze alpaca’s.

Terug naar kennisbank