Kan alpacawol in de wasmachine?

Twijfel je of je jouw alpacawol in de wasmachine kunt doen? Volg dan deze tips om jouw items mooi en in goede staat te houden!

 

Zo houd je jouw alpacawol mooi

Alpacawol vereist speciale zorg bij het wassen. Hoewel het technisch mogelijk is om alpacawol in de wasmachine te wassen, raden wij het bij de alpacaboerderij niet aan, vooral niet bij fijnere kledingstukken! Kies er daarom voor om jouw alpacawol met de hand in koud of lauw water met een mild reinigingsmiddel te wassen. De handwas helpt om de vezels te beschermen en voorkomt krimp of vervorming.

Kies je er toch voor om alpacawol in de wasmachine te doen? Gebruik dan een zachte cyclus met koud water en een mild reinigingsmiddel. Ook raden we aan om het item in een waszak te doen om de stof extra bescherming te bieden.

Dit moet je niet doen

Is jouw alpacawol gewassen? Vermijd dan het gebruik van een droger. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wol krimpt of beschadigt. Leg het kledingstuk plat om te drogen – en het liefst weg van direct zonlicht of warmte.

Ook raden we aan om alpacawol niet uit te wringen. Ook dit zorgt er weer voor dat de vezels kunnen beschadigen. Druk in plaats daarvan voorzichtig op de alpacawol om het overtollige water te verwijderen.

Wil jij het alpacawol eens in levenden lijve kunnen voelen? Kom dan knuffelen met onze alpaca’s tijdens een alpaca high tea.

Waarom eigenlijk Alpaca wol?

Alpacawol heeft verschillende voordelen die het een populaire keuze maken voor kleding en andere producten. Hier zijn enkele van de voordelen:

  1. Zachtheid: Alpacawol is buitengewoon zacht en voelt comfortabel aan op de huid. Het is zachter dan veel andere soorten wol, zoals schapenwol.
  2. Lichtgewicht: Alpacawol is licht van gewicht, waardoor kledingstukken gemaakt van alpacawol comfortabel en niet te zwaar zijn om te dragen.
  3. Warmte-isolatie: Alpacawol heeft uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Het houdt je warm in koude omstandigheden en heeft tegelijkertijd het vermogen om je koel te houden in warmere omgevingen.
  4. Hypoallergeen: Alpacawol veroorzaakt zelden allergische reacties, omdat het geen lanoline bevat, een stof die vaak in schapenwol voorkomt en allergieën kan veroorzaken.
  5. Sterkte: Ondanks de fijne textuur is alpacawol duurzaam en slijtvast, gelukkig maar want alpacawol is aan de prijzige kant. Producten gemaakt van alpacawol hebben de neiging om langer mee te gaan dan die gemaakt van andere vezels.
  6. Natuurlijke glans: Alpacawol heeft een natuurlijke glans, waardoor kledingstukken en producten een luxe uitstraling hebben zonder dat daar extra behandeling voor nodig is.
  7. Niet-irriterend: Vanwege de zachtheid en hypoallergene eigenschappen is alpacawol geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Het veroorzaakt doorgaans geen jeuk of irritatie.
  8. Veelzijdigheid: Alpacawol is gemakkelijk te verven in verschillende kleuren, en het behoudt de kleur goed na het verven. Dit geeft ontwerpers de vrijheid om een breed scala aan kleurrijke producten te maken.
  9. Milieuvriendelijk: Alpaca’s hebben een lagere impact op het milieu in vergelijking met sommige andere dieren die wol produceren. Ze hebben bijvoorbeeld minder graasland en water nodig.
  10. Biologisch afbreekbaar: Alpacawol is een natuurlijke vezel en is biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het op natuurlijke wijze kan worden afgebroken zonder schadelijke stoffen achter te laten.

Kortom, alpacawol biedt een combinatie van comfort, warmte, duurzaamheid en hypoallergene eigenschappen, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor kleding en dekbedden.

Terug naar kennisbank